Complexiteit is gratis, maak hier gebruik van.

Bas Koper
26 nov 2020

Wat hier bedoeld wordt, is dat het de 3D printer niet uitmaakt of er een kubus of een complex driedimensionale geometrie geprint wordt. Het printproces wordt niet beïnvloed door vormcomplexiteit. Bij het metaal 3D printen wordt enkel materiaal toegevoegd, daar waar het nodig is. De werkvoorbereiding voor een complex onderdeel is nauwelijks anders dan dat van een eenvoudig model. Het 3D model wordt ingeladen, gepositioneerd op de bouwplaat en voorzien van de nodige supports. De uitdaging zit hem hier in het optimaliseren van de print- en nabewerkingsduur.

De prijs bij conventioneel produceren wordt deels bepaald door de complexiteit. Hier wordt bij het ontwerp al rekening mee gehouden. Wanneer er ontworpen wordt voor metaal 3D printen, staan functionaliteit en efficiency voorop. Het onmogelijke wordt mogelijk.

Daarnaast kan ieder product unieke designelementen bevatten zonder dat dit extra kosten met zich meebrengt. Er hoeven niet voor iedere wijziging nieuwe productietekeningen en CAM programma’s gemaakt te worden.

Dit maakt metaal 3D printen bij uitstek geschikt voor:

  • Rapid prototyping
  • Topologische optimalisatie (ontwerp gebaseerd op simulaties)
  • Holle, lichtgewicht onderdelen
  • Samenstellingen van componenten
  • Interne geometrieën zoals koelkanalen
  • Custom made, klantspecifieke producten

Ontwerpen voor 3D printen is niet geheel zonder beperkingen, zoals in ons vorige blog omschreven is. Echter wordt de vormgeving niet, in tegenstelling tot conventionele productietechnieken, beperkt door de bereikbaarheid van diverse tooling.

Voor ontwerptips, lees onze publicatie “27 ontwerptips voor 3D-printen”. Heb je vragen over jouw ontwerp m.b.t. de geschiktheid voor metaal 3D printen of wil je meer weten over metaal 3D printen? Neem dan contact met ons op.