Design tip: Probeer de hoeveelheid benodigde supports te minimaliseren.

Bas Koper
07 okt 2020
Supports bij metaal 3d printen

bron: https://www.materialise.com/en/software/e-stage

Supports zijn structuren, die overhangende delen van de metaal 3d print ondersteunen en het model aanhechten op de bouwplaat. Supports zijn dusdanig ontworpen, dat deze achteraf gemakkelijk weggebroken kunnen worden. Kleine puntjes van de supports blijven zichtbaar na het afbreken, welke handmatig afgewerkt worden.

Voor oppervlakken met een hoek van 45 graden of minder ten opzichte van de bouwplaat, zijn printsupports nodig. Probeer ervoor te zorgen dat een minimale hoeveelheid ondersteuning nodig is tijdens het metaal 3d-printproces, door hoeken kleiner dan 45 graden te voorkomen of beperken. Dit vermindert de hoeveelheid nabewerking en resulteert in een lagere kostprijs.

Geen supports nodig bij hoek groter dan 45 graden bij metaal 3d printen

Supports worden gegenereerd in de slicer software. De software geeft een geautomatiseerde suggestie voor het plaatsen van supports.  Deze worden handmatig geoptimaliseerd om de functionaliteit te maximaliseren en de nabewerking tot een minimum te beperken. Denk bij handmatige bewerkingen onder andere aan:

  • Plaatsen onder een hoek om onderliggende structuren te ontwijken.
  • Delicate details voorzien van een fijnere support.
  • Het plaatsen van zogeheten “cones” welke, naast ondersteunen,  de warmteafvoer bevorderen.
  • Toevoegen van toeslagmateriaal waar sporen van supports weggeslepen/gepolijst moeten worden.

Overhangende structuren van minder dan 0,5 mm hebben geen support nodig. Dit is bijvoorbeeld handig voor de opdruk van tekst, logo’s en emblemen.

Tips voor het beperken van supports tijdens het ontwerpproces:

  • Bedenk vooraf hoe het onderdeel op de bouwplaat geplaatst zal worden, of neem hierover contact met ons op.
  • Voorzie uitstekende-horizontale delen van een schuine onderzijde
  • Gaten groter dan 7 mm worden geprint met supports. Zijn deze na het printen niet meer te bereiken, geef de doorsnede van het kanaal dan een duppelvorm.
  • Werk voor zoveel als mogelijk met hoeken, groter dan 45 graden.

Door gaten of kanalen groter dan 7 mm een druppelvorm te geven. Zijn geen supports (groen) nodig. Bron: https://support.3dverkstan.se/article/38-designing-for-3d-printing

Voor meer ontwerptips, lees onze publicatie “27 ontwerptips voor 3D-printen”. Heb je vragen over jouw ontwerp m.b.t. de geschiktheid voor metaal 3d printen of wil je meer weten over metaal 3d printen? Neem dan contact met ons op.