Oppervlakteruwheid

Bas Koper
18 nov 2021

Zeer kleine onregelmatigheden op een oppervlak zorgen voor oppervlakteruwheid. Één van de methodes om oppervlakteruwheid aan te duiden is het gemiddelde van de pieken en dalen binnen een bepaalde steekproeflengte. Dit geeft de Ra waarde van het materiaal in micron (µm).

In de meetkamer van Blok Group hebben wij diverse middelen ter beschikking om de ruwheid van producten te meten.

Meetkamer metaal 3D prints

Welke oppervlakteruwheid kan worden verwacht van metaal 3D printen? Rechtstreeks uit de printer heeft het materiaal een oppervlakteruwheid van +/-  Ra 6. Na trommelen en/of stralen is een ruwheid van Ra 2-3 haalbaar. Bij correct polijsten kan een spiegelgladde afwerking (<0.2 Ra) worden bereikt op 3D geprinte onderdelen.

3D geprint RVS gepolijst

Interne geometrieen of kanalen kunnen maar tot op zekere hoogte nabewerkt worden. Wanneer een lage oppervlakteruwheid gewenst is, wordt extrude hone toegepast. Bij extrude hone of abrasive flow machining (AFM) wordt een pasta met slijpmiddel door het te behandelen kanaal geperst. De pasta’s variëren in viscositeit en type slijpmiddel. Afhankelijk van de grootte van het kanaal en de gewenste afwerking wordt de juiste pasta gekozen.

Wilt u meer informatie over het afwerken metaal 3D prints of bent u benieuwd of metaal 3D printing iets voor uw project is? Neem dan contact met ons op.